Verlaat Verdriet-ers, seksualiteit en seksuele identiteit

Seksualiteit

‘Titia, besef je dat je in alles wat je schrijft en vertelt over Verlaat Verdriet– en verlate rouwthema’s eigenlijk nooit schrijft over thema’s rondom seksualiteit?’ Deze vraag kreeg ik een paar jaar geleden van een Verlaat Verdriet-er die zich verdiept heeft in Verlaat Verdriet en verlate rouw. Ik had het zelf wel eens geregistreerd, maar heb daar toen verder niet echt iets mee gedaan (behalve onthouden waar deze Verlaat Verdriet-er mij  op attent maakte).

Seksuele identiteit

Zelf heb ik in mijn leven seksualiteit nooit als ‘probleemgebied’ ervaren. Heb daardoor eigenlijk nooit de behoefte gevoeld me in thema’s rondom seksualiteit te verdiepen. Iets uit mijn puberteit, tot vrij ver in mijn adolescentie, is me wel bijgebleven. Ik keek altijd naar vrouwen. Keek naar hoe ze deden. Hoe ze zich kleedden. Zich opmaakten. Hoe ze zich presenteerden. Bewogen. Spraken. Hoe ze zich gedroegen in gezelschap. Dat leek wel een beetje een obsessie waarover ik me van tijd tot tijd afvroeg of ik mogelijk eigenlijk op vrouwen viel. Tot ik het boek las van Hope Edelman Zonder Moeder. In dit boek las ik hoe dochters zonder moeder kijken naar andere vrouwen. Ze observeren. Willen zien hoe ze zich kleden. Hoe ze bewegen. Spreken. Zich manifesteren. Oh, dacht ik. Zit dat zo. Ik begrijp het. Daarmee was het thema voor mijzelf uit de wereld.

Seksualiteit is dus niet een gebied, ook niet in Verlaat Verdriet-verband, waarop ik me heb toegelegd. Maar ik weet dat thema’s rondom seksualiteit en seksuele identiteit wel degelijk spelen bij Verlaat Verdriet-ers. Of die Verlaat Verdriet-ers nu man zijn. Of vrouw.

Bijvoorbeeld

 • Werd er in jouw gezin van herkomst open gesproken over seksualiteit? Hoe ging dat in z’n werk?
 • Wie lichtte jou voor? Hoe ging dat in z’n werk?
 • Met wie kon jij intieme details delen over je ontluikende seksualiteit? Hoe ging dat in z’n werk?
 • Wie steunde jou in je zoektocht naar je seksuele identiteit? Hoe ging dat in z’n werk?
 • Welke keuzen ten aanzien van seksualiteit heb je gemaakt in jouw jeugd / jouw adolescentie? Wat betekende dat?
 • Hoe ben je omgegaan met die keuzes? Wat betekende dat?
 • Voor welke soort relatie(s) heb jij gekozen? Wat betekende dat?
 • Ben je tevreden met de relatie(s) die je nu hebt?
  • Wat heb je gemist?
  • Wat mis je?
  • Waar geniet je van?
  • Wat zou je anders willen?
 • Welke rol
  • heeft jouw tekort aan zelfvertrouwen gespeeld?
  • speelt jouw tekort aan zelfvertrouwen?
  • heeft jouw onvermogen om grenzen te stellen gespeeld?
  • speelt jouw onvermogen om grenzen te stellen?
  • heeft jouw onderontwikkelde gevoel van eigenwaarde gespeelt?
  • speelt jouw onderontwikkelde gevoel van eigenwaarde?
 • In geval van seksueel misbruik in je jeugd
  • wat gebeurde er?
  • met wie heb je dat kunnen delen?
  • wie kwam er voor jou op?
  • welke rol speelt dat nu nog in jouw leven?

Verlaat Verdriet en seksualiteit

Verlaat Verdriet-ers en seksualiteit is thematiek waaraan ik (te) weinig aandacht heb besteed om daar werkelijk zinnige dingen over te melden. Wel ben ik ervan overtuigd dat ook deze thematiek bij Verlaat Verdriet-ers goed en degelijk ervarings-gebaseerd onderzoek kan gebruiken.
Ben je Verlaat Verdriet-er?
Resoneert dit bij jou?
Er ligt een bijzondere wereld voor onderzoek voor je open!

Lezen

Zonder Moeder
(Alleen tweedehands te koop – en dus duur!)

The following two tabs change content below.
Titia Liese transformeerde haar eigen vroege verlieservaring naar een doeltreffend en omvangrijk (zelf)hulpaanbod voor volwassenen die in hun jeugd een ouder verloren door overlijden. Ervaringsgenoot, ontwikkelaar, inspirator, counselor, trainer, auteur, uitgever en eigenaar van de website Verlaat Verdriet.NU. Titia Liese: 'Je hebt een leven te winnen!'