Een levens veranderend weekend in Codiponte

‘Oooooooh! hoor ik Pomme luid-op naast me verzuchten. Wat een geweldige plek! Wat een bijzondere omgeving! Die bergen, daar wil mijn hart onmiddellijk naartoe! Die ruimte! Die rust! Het dorp! Ik kan niet wachten dit allemaal te gaan zien! Te gaan ervaren!’ Vrijdag namiddag 22 maart 2024. Pomme Termond en ik zijn samen aangekomen in Codiponte.

Het overkwam mij zelf, zo’n vijf jaar geleden toen ik aankwam op de Concia van Maartje en Davide in Codiponte. ‘Er gebeurt iets hier met mij. Iets wat ik nu nog niet onder woorden kan brengen. Alsof verleden, heden en toekomst samenvallen. In mij. Op de Concia. In Codiponte.’

Het overkwam Maartje en Davide, zo’n twintig jaar geleden toen ze besloten de Concia, toen nog een een bouwval, aan te kopen. Met hun komst, hun visie en hun energie een enorme boost zijn gaan geven aan de revitalisering van het zo goed als verlaten dorp in de vallei tussen de Apennijnen en de Apuaanse Alpen. Maartje, afkomstig uit Nederland. Davide afkomstig uit Milaan. Samen met hun toen nog kleine dochter vertrokken uit Milaan. In de allereerste plaats door echte medebewoners te worden van Codiponte. Dorpsgenoten van de bewoners van deze plaats met z’n lange, rijke geschiedenis.

Het overkwam Carin, twee jaar geleden. ‘Hier voel ik me thuis’ was het eerste wat Carin zei toen we aan waren gekomen op de Concia. Nog in dezelfde dagen van ons verblijf op de Concia werd ook Carin eigenares van een pand op ons pleintje. De restauratie van haar pand is nu in volle gang. Binnen enkele maanden vestigt Carin zich in haar huis op het pleintje van CodiponteCastello, en opent ze daar een kleine boekbinderij annex een winkeltje met streekproducten uit de Lunigiana.

Een levens veranderend weekend

We hebben zo het een en ander te bespreken dit weekend. Het weekend dat ons leven gaat veranderen. Het leven van Maartje en Davide. Het leven van Pomme. Mijn leven. En in de nabije toekomst het leven van heel veel andere mensen die we graag een hun eigen levens veranderende ervaring gunnen op ons pleintje. In Codiponte. Waar oud zeer kan helen. We maken kennis met elkaar. Maartje en Davide met Pomme. Pomme met Maartje en Davide. Wij vieren, Maartje, Davide, Pomme en ik met elkaar. Want als ons aller antwoord JA is gaan we samen in ons project op het pleintje van CodiponteCastello een soort van huwelijk in meervoud aan.

Casa Bodoni wordt internationaal centrum voor levensverhalen

We eten samen (natuurlijk, we zijn in Italië!). We praten – en bepraten – samen een heleboel (Nederlands. Engels. Italiaans.) Vanaf het allereerste moment is er de openheid tussen ons vieren die we nodig hebben voor een mooie samenwerking. Een nieuwe toekomst. Voor ons. Voor het pleintje op Codiponte Castello. En voor Codiponte. We hebben een korte twee-en-halve dag voor deze kennismaking. Maar het werkt! We gaan het doen! Samen. Insieme. Casa Bodoni wordt internationaal centrum voor levensverhalen. Volg de blogs in de komende tijd. We nemen je graag mee in dit bijzondere avontuur. 

Lees meer

The following two tabs change content below.
Titia Liese transformeerde haar eigen vroege verlieservaring naar een doeltreffend en omvangrijk (zelf)hulpaanbod voor volwassenen die in hun jeugd een ouder verloren door overlijden. Ervaringsgenoot, ontwikkelaar, inspirator, counselor, trainer, auteur, uitgever en eigenaar van de website Verlaat Verdriet.NU. Titia Liese: 'Je hebt een leven te winnen!'

Laatste berichten van Titia Liese (toon alles)