Print Friendly, PDF & Email

De kunst van het losmaken bij Verlaat Verdriet

Verdriet kit al mijn krachten samen / Zodat ik roerloos word als steen. / Mijn hele wezen wordt materie, / een ondoordringbaar star mysterie, / o sla de rots, opdat ik ween /. Een week of wat geleden kwam ik dit gedicht tegen van de hand van de bekende dichteres M. Vasalis. Het gedicht raakte me. Ik herkende het. Niet alleen herkende ik mezelf er in, maar ook heel veel meer Verlaat Verdriet-ers. Dit gedicht verwoordt zo treffend één van de kern-thema’s van Verlaat Verdriet: Het gevoel van afgescheiden zijn. Teruggetrokken op je eigen eilandje. Muur er omheen. Geen uitgang meer kunnen vinden. Het gedicht heb ik een plaats gegeven in het cursusboek dat ik aan het maken ben voor de nieuwe Verlaat Verdriet-cursus-in-ontwikkeling: De kunst van het losmaken bij Verlaat Verdriet. ‘Loslaten’ lijkt een eigentijds toverwoord geworden te zijn. ‘Je moet loslaten’. Maar hoe doe je dat als Verlaat Verdriet-er, als je leven is gebaseerd op verliesangst? Op controle? Als je wel hebt geleerd je veilig te hechten, maar je door het onomkeerbare verlies van je ouder in je jeugd niet meer hebt kunnen leren je los te maken in het vertrouwen dat er weer iets goeds voor in de plaats zal komen waar je je opnieuw aan kunt hechten. Hoe doe je dat als je leven vooral overleven is geweest? Als je identiteit voor een belangrijk gedeelte is gevormd door overlevingsstrategieën: je BOS-patronen? Hoe laat je die Beschermingsmechanismen, die Overlevingspatronen en die Schaduwpatronen die deel uit zijn gaan maken van wie je bent geworden los? De nieuwe cursus De kunst van het losmaken bij Verlaat Verdriet helpt je bij het onderzoeken van de BOS-patronen die jij hebt ontwikkeld, ze te herwaarderen, te behouden wat je wilt behouden en los te laten wat je los wilt en kunt laten. Heb je belangstelling voor deze cursus? Het zal najaar 2013 worden voor hij werkelijk van start kan gaan, maar je kunt je belangstelling alvast kenbaar maken via un.te1527211007irdre1527211007vtaal1527211007rev@n1527211007ekams1527211007ol1527211007. Ik houd je dan op de hoogte van de ontwikkelingen zodat je je vroegtijdig aan kunt melden.

The following two tabs change content below.
Titia Liese transformeerde haar eigen vroege verlieservaring naar een doeltreffend en omvangrijk (zelf)hulpaanbod voor volwassenen die in hun jeugd een ouder verloren door overlijden. Ervaringsgenoot, ontwikkelaar, inspirator, counselor, trainer, auteur, uitgever en eigenaar van de website Verlaat Verdriet.NU. Titia Liese: 'Je hebt een leven te winnen!'

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *