Prins Harry is de schaamte voorbij

Prins Harry is de schaamte voorbij

De prins heeft er meer mee bereikt dan ik in mijn hele 25-jarige carrière

Sir Simon Wessely, voorzitter Britse psychiatrievereniging

Prins Harry open over het vroege verlies van zijn moeder Diana en de hulp die hij heeft gezocht

Ik kan gerust zeggen dat het verliezen van mijn moeder op mijn twaalfde, en het mijzelf afsluiten van al mijn emoties in de afgelopen twintig jaar, een enorm effect op mij heeft gehad. Niet alleen op mijn persoonlijke leven, maar ook op mijn werk.

Koningskinderen huilen niet

Het ontroerde bij de uitvaart van Diana, bijna twintig jaar geleden: de kleine, rossige Harry die met zijn oudere broer William, vader Charles, opa Philip en oom Spencer achter de kist aanliep op weg naar Westminster Abbey. Een week eerder was zijn moeder, 36 jaar jong, om het leven gekomen bij een auto-ongeluk in Parijs. De Britten verloren die week hun stiff upper lip, maar de 12-jarige Harry hield zich dapper, schijnbaar onbewogen.
Koningskinderen huilen niet.

Onbewogen pose

Deze onbewogen pose hield Harry (32), meer een moederskind dan zijn oudere broer, twee decennia vol. ‘Mijn manier om met het verlies om te gaan was door mijn kop in het zand te steken en te weigeren na te denken over mijn ma, omdat dat toch niets zou helpen,’ zegt hij. ‘Ik dacht dat het me alleen maar triester zou maken. Ik vond dat ik de emoties erbuiten moest laten.’

Ineenstorting

Harry is naar eigen zeggen “diverse malen zeer dicht bij een totale ineenstorting geweest”, doordat “allerlei soorten verdriet, leugens en misvattingen vanuit alle mogelijke hoeken” op hem afkwamen.

Greep

In de afgelopen tweeënhalf jaar zegt hij weer greep te hebben gekregen op zijn leven.

Lees meer

Volkskrant 17-04-2017

http://www.volkskrant.nl/buitenland/prins-harry-openhartig-over-psychologische-hulp-bij-verwerking-dood-moeder-diana~a4487837/

NOS 17-04-2917

https://nos.nl/artikel/2168695-britse-prins-harry-open-over-psychische-problemen-na-dood-diana.html 

The following two tabs change content below.
Titia Liese transformeerde haar eigen vroege verlieservaring naar een doeltreffend en omvangrijk (zelf)hulpaanbod voor volwassenen die in hun jeugd een ouder verloren door overlijden. Ervaringsgenoot, ontwikkelaar, inspirator, counselor, trainer, auteur, uitgever en eigenaar van de website Verlaat Verdriet.NU. Titia Liese: 'Je hebt een leven te winnen!'

Een gedachte over “Prins Harry is de schaamte voorbij

  1. Lieve Titia, wat een prachtig voorbeeld van waar jij je hele leven aan hebt gewerkt. Veel succes met je symposium!
    Joke Pronk

Reacties zijn gesloten.