Tussen overleven en leven – in Niemandsland

 

 

 

 

Tussen overleven en leven – in Niemandsland

‘Zeg maar wat ik moet doen, dan doe ik het wel. Ik wil er vanaf.’
Ik herinner me nog zo goed een van mijn eerste bezoeken aan een therapeut, decennia geleden. Natuurlijk zei ze: ‘Maar dat werkt niet zo.’ Wat voor mij op dat moment meteen twijfel aan haar competentie betekende.

Ik weet beter tegenwoordig. Veel beter. Maar oh, wat heb ik het in de loop van de jaren van mijn Verlaat Verdriet-werk vaak gehoord. ‘Zeg maar wat ik moet doen. Ik ben tot alles bereid. Als ik er maar vanaf ben’. En oh, wat weet ik inmiddels goed dat het niet zo werkt. Dat het geen kwestie is van 1,2,3 je best doen en je hebt ‘het achter je gelaten’.

Door het mijnenveld

Een verlaat rouwproces is een weerbarstig proces. Een heel weerbarstig en vaak taai en ontmoedigend proces.
Een weg waarop je van alles tegenkomt.
Verwachte zaken.
Onverwachte zaken.
Verstrikkingen.
Mijnen.
Ze dienen zich allemaal bij je aan op deze weg. Voor je gevoel ga je vaak twee passen vooruit, een pas terug. Drie passen achterwaarts, dan weer een pas vooruit.
De tocht door het mijnenveld, kun je zeggen.

Niemandsland

Je overlevingspatronen loslaten. Die patronen die je zo lang geholpen hebben je staande te houden.
LOSLATEN???
Wat is er nog van me over als ik die patronen heb losgelaten?
Besta ik dan nog?
Je begeeft je in Niemandsland.
Erger nog: je bevindt je in Niemandsland.
Je bent niet meer die je was.
Je weet nog niet wie je gaat zijn.
Hoe nu verder?
Twijfel en scepsis steken de kop weer op: hoe moet dit ooit lukken?
Je voelt je ontmoedigd.
Ontredderd.
Moe.
Teleurgesteld na al je inspanningen.
Nog steeds is het niet over.
Nog steeds heb je ‘het niet achter je gelaten’.
Waar kom je uit?

Wegen naar herstel

In dat Niemandsland tussen Overleven en Leven kun je zo hard bemoediging nodig hebben.
Iemand die je de weg wijst.
Iemand die tegen je zegt: ‘Je doet het goed. Doe nog maar een stapje’.

Gids voor Verlaat Verdriet is zo’n bemoediging.
De Gids laat je wegen zien naar herstel.
Brengt je inzicht in Verlaat Verdriet.
Laat je wegen zien naar herstel.
Gids voor Verlaat Verdriet neemt je mee.

 

The following two tabs change content below.
Titia Liese transformeerde haar eigen vroege verlieservaring naar een doeltreffend en omvangrijk (zelf)hulpaanbod voor volwassenen die in hun jeugd een ouder verloren door overlijden. Ervaringsgenoot, ontwikkelaar, inspirator, counselor, trainer, auteur, uitgever en eigenaar van de website Verlaat Verdriet.NU. Titia Liese: 'Je hebt een leven te winnen!'

Laatste berichten van Titia Liese (toon alles)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *