Gat in m’n ziel

 

 

 

 

 

 

Lezing voor POH’s

Gisteravond heb ik – voor de eerste keer – de lezing Gat in m’n ziel gehouden, voor de regionale intervisiegroep voor Praktijk Ondersteuners Huisartsen / GGZ.
Plaats: Nunspeet.
In overleg met de praktijkondersteuner, die me uitnodigde voor deze (mini-)lezing, heb ik gekozen voor een interactieve lezing. Ik wilde ook heel graag horen wat POH’s van mij willen weten over de gevolgen van jong ouderverlies. 

Mooie avond

En dat is helemaal gelukt.
De groep was niet zo heel erg groot. Acht mannen en vrouwen hadden de moeite genomen naar deze avond gekomen. Verwachtingsvol, open en zeer geïnteresseerd.

Ik heb ze verteld over de gevolgen van jong ouderverlies. Over mijn ervaringen met mijn Verlaat Verdriet-werk. Op hun beurt hebben de POH’s mij van hun ervaringen verteld.
Een POH-er vertelde bijvoorbeeld over haar ervaringen met een man, die heel erg jong zijn vader was verloren. Nu hij zelf vader was geworden, had hij geen idee meer hoe hij verder moest. ‘Je gaat er wat aan doen’, had zijn vrouw tegen hem gezegd, ‘Of ons huwelijk is over.’
Een andere POH-er verzuchtte in de loop van de avond: ‘Nu begrijp ik pas echt wat er eigenlijk met mij aan de hand is.’ Deze vrouw verloor niet jong haar moeder door de dood, maar wel door een ziekenhuis-opname van haar moeder, toen ze nog heel erg jong was. ‘Ons leven is daarna nooit meer hetzelfde geweest.’ vertelde ze.
Een andere POH-er, die de hele avond heel aandachtig had zitten luisteren, vroeg me ‘Wat kan, wat mag en wat moet ik Verlaat Verdriet-ers eigenlijk vragen?’

De avond was te kort.
Veel te kort eigenlijk.
Ik heb zoveel te vertellen over de gevolgen van jong ouderverlies op de langere termijn. En er was nog zoveel te vragen.
‘We kunnen hier toch een keer een vervolg aan geven?’ drukte een van de aanwezigen het algemene gevoel uit.

Vervolg aan de lezing Gat in m’n ziel

Als het aan mij ligt: Ik doe het graag, heb ik deze groep laten weten.
Ik ben dus benieuwd naar het vervolg.

Een POH-er kwam aan het einde van de avond naar me toe. ‘Ik ben bezig een avond te organiseren buiten deze regio. Ik nodig je graag uit je lezing daar te komen geven’.
Ook daar heb ik graag JA tegen gezegd.
Kortom: vol verwachting klopt mijn hart!

Werkbladen in Word

De vraag van de POH-er – wat kan, mag en moet ik Verlaat Verdriet-ers vragen? – bracht me een oud plan in herinnering, dat ik tot nu toe niet heb uitgevoerd: de werkbladen uit het Verlaat Verdriet (Ver)Werkboek in Word beschikbaar stellen. In dit geval aan POH-ers.
Mooie klus om te doen.
Wordt aan gewerkt!

The following two tabs change content below.
Titia Liese transformeerde haar eigen vroege verlieservaring naar een doeltreffend en omvangrijk (zelf)hulpaanbod voor volwassenen die in hun jeugd een ouder verloren door overlijden. Ervaringsgenoot, ontwikkelaar, inspirator, counselor, trainer, auteur, uitgever en eigenaar van de website Verlaat Verdriet.NU. Titia Liese: 'Je hebt een leven te winnen!'

Laatste berichten van Titia Liese (toon alles)

Een gedachte over “Gat in m’n ziel

Reacties zijn gesloten.