Gids als gesproken boek: nieuwe fase

Gids voor Verlaat Verdriet als gesproken boek

‘Het boek is klaargemaakt voor de opnamestudio. We kunnen starten!
Gisteravond kwam Lydia bij me langs met de Gids voor Verlaat Verdriet. Het boek is dus klaargemaakt voor de studio. Voor mij in de studio, moet ik eigenlijk zeggen, want ik mag het zelf gaan voorlezen.
Lydia is (nog even) coördinator van CBB, afdeling
Passend lezen. In mijn blog van 7 januari 2016 schreef ik over deze speciale uitgave: Gids voor Verlaat Verdriet als gesproken boek. 

Van papieren boek naar gesproken boek

De Gids voor Verlaat Verdriet gaat dus een nieuwe fase in: van papieren boek naar gesproken boek. Lydia geeft me het boek in handen. Een heel speciaal moment, om mijn eigen boek – dat klaar is gemaakt voor de studio – in mijn handen gelegd te krijgen. Iemand, ik weet niet wie en verzuim in mijn opwinding dat te vragen, heeft aanwijzingen voor gebruik in de studio in het boek geschreven. Ik zie het. Ik lees het. Maar ik heb nog geen idee hoe het daar gaat werken. Spannend!

Onzichtbare verbinding

‘Denk eraan dat je leest voor één iemand, die naar je luistert’ zegt Lydia.
‘Iemand die naar jou luistert.
Iemand die van jou de tekst van de Gids te horen krijgt.
Het boek dat jij zelf hebt geschreven.
Met jouw stem.
Voor één iemand die naar je luistert.
Iemand die jij niet kunt zien.
Iemand die jij niet kunt horen.
Iemand die geraakt zal worden door wat jij met je boek te vertellen hebt.
Iemand die tijd nodig heeft om door te laten dringen wat je zegt’

Ik schrik een beetje. Dat had ik me niet gerealiseerd.
Ik spreek vaker voor groepjes en groepen mensen. Over Verlaat Verdriet. En over de gevolgen van jong ouderverlies op de langere termijn. Ik heb daar normaal gesproken geen moeite mee.
Maar dit is echt iets anders.
Me richten op één iemand. Die ik niet kan zien.
Iemand, hoogstwaarschijnlijk een Verlaat Verdriet-er,  met wie ik een – onzichtbare – verbinding aan zal gaan.

Andere blik

Ik lees mijn boek nog eens helemaal door, met een heel andere blik en een ander gevoel dan ik tot nu toe gedaan heb.
Is het voor de lezer wel duidelijk, wat ik heb geschreven?
Hoeveel verandert er voor iemand die niet met haar/zijn ogen leest, maar met haar/zijn oren?

De week van de Gids

Zo is deze week voor mij de week van de Gids voor Verlaat Verdriet geworden. Want ook deze week ben ik begonnen het boek voor te bereiden voor de Franse vertaling. Ook hier lees ik het boek vanuit een heel ander perspectief. Wat moet er veranderd worden? Wat moet er aangepast worden? Ook dat is deze week een heel bijzondere sensatie geweest!

Zeventien maart 2016

Op 17 maart 2016 zal ik weten hoe het voelt mij boek voor te lezen.
Dan heb ik de eerste afspraak in de studio in Ermelo voor opname.
‘Komt helemaal goed met dat boek van jou’ zegt Lydia.
Ik geloof haar.
Graag!

The following two tabs change content below.
Titia Liese transformeerde haar eigen vroege verlieservaring naar een doeltreffend en omvangrijk (zelf)hulpaanbod voor volwassenen die in hun jeugd een ouder verloren door overlijden. Ervaringsgenoot, ontwikkelaar, inspirator, counselor, trainer, auteur, uitgever en eigenaar van de website Verlaat Verdriet.NU. Titia Liese: 'Je hebt een leven te winnen!'

Laatste berichten van Titia Liese (toon alles)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *