Bijbellezen 1

‘Als ik dan toch zo vaak op Terschelling ben, dan is het tijd geworden ook een Verlaat Verdriet-lezing te houden op Terschelling.’ Afgelopen december sprak ik zowel ds. Mathilde de Graaff als ds. Ernst Zoomers, beiden predikant op Terschelling. ‘Lijkt me mooi om het niet alleen te bedenken, maar het ook te doen, en ik wil het graag doen in samenwerking met mensen op Terschelling.’

Gesprekken

Ik legde daarom contact met twee – mij bekende – predikanten op Terschelling en maakte een afspraak met ze om ze te ontmoeten.
Beiden stemden van harte toe.
Beiden gaven aan de problematiek van Verlaat Verdriet-ers te kennen en te (h)erkennen en beiden gaven aan op hun eigen manier een bijdrage te kunnen – en te willen – leveren aan het organiseren van een Verlaat Verdriet-lezing.
‘Ik weet uit ervaring hoe lastig het voor eilanders is om heel persoonlijke en heel emotionele kwesties in het openbaar te delen’ gaf één van de predikanten aan.
Zelf kan ik me herinneren dat degene met wie ik jaren geleden een Verlaat Verdriet-informatie-avond op Terschelling organiseerde – iemand die haar hele leven al op Terschelling woont – indertijd tegen me zei: ‘Het is lastig voor eilanders om in het openbaar te praten over heel persoonlijke dingen, want zie je: morgen kom je elkaar weer tegen bij de supermarkt.’

Interview

‘Ik wil je graag interviewen voor het kerkblad’ gaf de andere predikant in ons gesprek aan. ‘Als ik een onderwerp heb waarmee ik kan aansluiten op wat jij te vertellen hebt.’
Vorige week belde hij me op. ‘Ik wil je graag interviewen ter gelegenheid van Hemelvaart. De link naar jouw thema is dan: iemand missen. Wil je meedoen?’
Dat doe ik graag.
‘Lees dan vast in De Handelingen der Apostelen 10-11 ………..En toen zij naar den hemel staarden………….. raadt hij me aan. ‘Dan bel ik je maandag a.s. voor een kort interview.’
‘Zal ik doen’, roep ik terug. ‘Tot maandag’.

Bijbellezen

Nu had ik als kind de mooiste kinderbijbel ooit uitgegeven (Piet Worm). De bijbelverhalen, die zijn me (voor een deel) door deze prachtige kinderbijbel heel goed bijgebleven. Maar bijbellezen in een oude bijbel van mijn vader (NBG), mijn weg vinden in deze bijbel (en in de tale Kanaäns) – da’s toch wel heel iets anders.

The following two tabs change content below.
Titia Liese transformeerde haar eigen vroege verlieservaring naar een doeltreffend en omvangrijk (zelf)hulpaanbod voor volwassenen die in hun jeugd een ouder verloren door overlijden. Ervaringsgenoot, ontwikkelaar, inspirator, counselor, trainer, auteur, uitgever en eigenaar van de website Verlaat Verdriet.NU. Titia Liese: 'Je hebt een leven te winnen!'

Laatste berichten van Titia Liese (toon alles)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *