Mijn moeder was niet gek

Van diverse kanten kreeg ik de tip in verband met de NPO-televisie uitzending De Wandeling van zaterdag 6 december 2014. Ik geef de tip graag aan je door.

Dagboeken

20 jaar lang verhuist journaliste Mirjam van Biemen (39) de dagboeken van haar overleden moeder met zich mee, zonder er ooit een blik in te durven werpen. Nu ze zelf de leeftijd heeft bereikt, waarop haar moeder zelfmoord pleegde, besluit ze een persoonlijke zoektocht naar haar moeder te beginnen. “Wie was ze, wat hield haar bezig en was ze slachtoffer van het huisvrouwensyndroom?”

Huisvrouwensyndroom

Een syndroom uit de jaren ’70 waarbij vrouwen ernstig leden onder hun saaie en weinig uitdagende huisvrouwenbestaan, waarbij ze zich nutteloos, eenzaam en onzeker voelden en vaak ook depressief werden.
“Hoe kwam mijn moeder als gefrustreerde huisvrouw in een negatieve spiraal terecht?” Mirjam duikt in de zielenroerselen van haar moeder Rieneke, die in 1983 overleed in een inrichting in Wassenaar.

Mama wil weg

In de radiodocumentaire ‘Mama wil weg’, die op 14 december 2014 op NPO Radio 1 wordt uitgezonden, schetst Mirjam met interviews met familieleden, vrienden en oude buren het beeld van een moeder die helemaal niet gek was maar juist heel bijzonder.
In haar oude dagboeken en koffers ontdekt ze de diepste wens van haar moeder die zij nooit heeft bereikt, maar haar dochter onbewust wel.

De Wandeling

Arie Boomsma wandelt met Mirjam van Biemen in Westduinpark in Den Haag.

Tip

Voor het maken van een herinneringsboek / herinneringsdocument kun je de concept-herinneringsboeken Herinneringsboek Moeder / Herinneringsboek Vader downloaden. Deze E-herinneringsboeken geven je structuur bij het maken van een herinneringsdocument.

The following two tabs change content below.
Titia Liese transformeerde haar eigen vroege verlieservaring naar een doeltreffend en omvangrijk (zelf)hulpaanbod voor volwassenen die in hun jeugd een ouder verloren door overlijden. Ervaringsgenoot, ontwikkelaar, inspirator, counselor, trainer, auteur, uitgever en eigenaar van de website Verlaat Verdriet.NU. Titia Liese: 'Je hebt een leven te winnen!'

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *